La URV conserva mostres de vinyes centenàries de La Palma enterrades pel volcà Cumbre Vieja

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) guarda setanta mostres de vinya de l’illa de La Palma. Aquestes mostres provenen de camps que han quedat enterrats per la lava o la cendra del volcà Cumbre Vieja i moltes d’elles són centenàries. Durant un any, el Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV les analitzarà per caracteritzar totes les varietats locals i trobar-ne de noves en un estudi genètic. “Ens queda una esperança molt petita; com que les mostres de sarments han estat congelades i els borrons també, potser es podran recuperar aquests individus a partir de les cèl·lules del meristema d’aquestes estructures mitjançant tècniques in vitro”, ha indicat la investigadora Francesca Fort.

Quatre mesos abans de l’erupció del volcà de La Palma, el Consell Regulador de l’illa i la Conselleria d’Agricultura del Govern insular van acordar engegar un estudi genètic de les varietats de vinya. L’objectiu era trobar noves varietats locals i variacions (mutacions) de determinades varietats adaptades durant segles a l’illa que poguessin estar en vies d’extinció per tal de conservar el patrimoni vitícola.

La recerca feta a les illes de Lanzarote, La Gomera, El Hierro i Fuerteventura, va a càrrec de la investigadora del Grup de Recerca en Tecnologia Enològica (TECNENOL) del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, Francesca Fort. La investigadora ha explicat que a principis de juny van rebre setanta mostres de les noranta que havien d’arribar de La Palma. Tretze d’aquestes són propietat de cinc viticultors que s’han vist afectats per l’erupció del volcà. La majoria de les mostres són exemplars centenaris.

Aquest treball de recerca pretenia fer un inventari de la biodiversitat vitícola de l’illa, amb la finalitat de conservar tots els individus interessants, tant si són noves varietats o commutacions adaptades a les diferents zones de La Palma. El problema ara és que moltes d’aquestes vinyes enterrades ja no es podran recuperar. Amb tot, Fort que com que les mostres de sarments han estat congelades i, per tant, els borrons també, hi ha una “petita” esperança per recuperar aquestes varietats a través de tècniques in vitro.

40 hectàrees sepultades

Segons el Consell Regulador Denominació d’Origen de Vins La Palma, el volcà va arrasar prop de 40 hectàrees de vinyes de la Denominació d’Origen de Vins La Palma. “Part d’aquestes vinyes són irrecuperables, ja que han quedat sota les colades de lava, d’altres tenim l’esperança que puguin recuperar-se, tot dependrà de la voluntat dels viticultors i de les ajudes que arribin”, ha assenyalat el president de la DO, Adalberto Martín.

PUBLICITAT