La CUP proposa que l’energia, aigua, transport i internet passin a control públic

La CUP proposa que els serveis bàsics deixin d’estar controlats per “grans empreses de l’ibex-35” i que passin a estar sota control de les administracions públiques. Davant la seu d’Endesa a Barcelona, la cap de llista, Dolors Sabater, creu que “els sectors energètic, l’aigua, el transport i les telecomunicacions” han de deixar de ser “un negoci en mans de pocs”.

Pla americà del número 2 de la CUP per Tarragona, Èdgar Fernández, i de la cap de llista per Barcelona, Dolors Sabater, amb un cartell contra Endesa davant la seu de la companyia energètica. Imatge del 2 de febrer del 2021. (Horitzontal)

Els anticapitalistes demanen la fi dels “oligopolis” en els serveis essencials que “extorsionen la vida de les persones”. Segons Sabater, companyies com Endesa no haurien de tallar la llum a les persones vulnerables, i després tampoc haurien de poder demanar “compensació” a les administracions públiques, exigint que facin front als impagaments.

La cap de llista per Barcelona demana que es garanteixi “el dret a existir” de totes les persones, i que per assegurar-ho, la Generalitat es faci amb el control dels serveis més bàsics. La proposta és “prioritària” per la CUP, ja que pretén “condicionar” l’escenari post-electoral posant sobre la taula “l’abús de poder” de les grans corporacions.

Sabater ha lamentat que les gegants energètiques “no estan fent cap gest de responsabilitat social” i de “solidaritat” tenint en compte l’agreujant de la pandèmia si no tot el contrari. “Aprofiten per augmentar el preu de la factura i lucrar-se més”, ha afegit.

Segons la candidatura, companyies com Endesa estan incomplint la llei 24/2015 contra la pobresa energètica perquè en els moments més durs del confinament “amenaçava” de tallar la llum a qui no pagués factures.

En aquest sentit, ni poden interrompre el subministrament a gent vulnerable, ni han de demanar a l’administració pública que les compensi econòmicament per “donar energia a les persones que no se la poden sufragar”.

A més, per la CUP, a banda de prioritzar els guanys, les empreses dels serveis bàsics “contaminen”, així que cal que Catalunya exerceixi la “sobirania energètica” per fer una transició ecològica del sector.

El número 2 dels anticapitalistes per Tarragona, Èdgar Fernández, també ha intervingut per denunciar les “portes giratòries” de diversos expolítics, com ara els populars Luis de Guindos, José María Aznar, Pío Cabanillas o Manuel Pizarro, i també la socialista Elena Salgado i els exdirigents de CDC David Madí i Miquel Roca.

Finalment, Sabater i Fernández han participat a una enganxada de cartells a la façana de la seu d’Endesa a Catalunya. Els pòsters denuncien alguns polítics vinculats a l’energètica, els beneficis de la companyia, els talls de llum pel mal estat de les instal·lacions i les comparacions entre els sous dels directius amb el d’un treballador mitjà.

PUBLICITAT