Exigeixen la convocatòria urgent de la Taula del Siurana per concretar el cabal ambiental

La Plataforma pel Riu Siurana exigeix la convocatòria urgent de la Taula del Siurana per concretar el cabal ambiental del riu. Es tracta d’una responsabilitat que, segons l’esborrany del Pla Hidrològic de l’Ebre, haurà de definir aquest organisme. Des de la seva creació al 2018, s’han mantingut cinc reunions de la taula, però des de l’abril de 2019 ha quedat paralitzada.

Pla general de la conca del riu Siurana, des de la presa del pantà, que desembassa aigua. Foto del 2 febrer del 2020 (Vertical).

Els ecologistes titllen la situació de “total desinterès” i reclamen que es reprenguin les sessions de treball de forma imminent. La Plataforma assegura que es continua “transvasant del Priorat al Baix Camp l’equivalent al 90% de l’aigua que recull al pantà de Siurana”, fet que provoca “greus afectacions tant als pobles de la comarca com als regants”.

L’esborrany del Pla Hidrològic de l’Ebre (2021-2027) es troba en exposició pública durant sis mesos. El document considera que correspon a la Taula del Siurana la concreció del cabal ambiental, a través del procés de concertació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Aquest és l’únic dels cabals que es preveuen en el pla hidrològic en què la Confederació Hidrològica de l’Ebre (CHE) no pren cap decisió al respecte i la deriva a la Taula del Siurana, on s’hi reuneixen organismes públics, administracions locals, entitats ecologistes i la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes.

Des de la Plataforma pel Riu Siurana reiteren que el riu forma part d’una zona protegida, com és la Xarxa Natura 2000, a més de ser considerada zona d’especial protecció de les aus i lloc d’importància comunitària.

PUBLICITAT