ERC i Junts rebutgen la moció dels col·legis professionals per un nou hospital de Tortosa

Els dos grups defensen el projecte d’ampliació del Verge de la Cinta sense renunciar a un nou centre hospitalari

El ple de Tortosa ha rebutjat la moció per construir un nou hospital amb els vots en contra de Junts i ERC. La resolució, impulsada i avalada per diversos col·legis professionals ebrencs, sindicats i empresaris, ha rebut el suport dels grups que l’han portat al plenari, Movem, PSC, Ciutadans i la CUP. El portaveu d’ERC, Xavier Faura, ha titllat la moció de “populista” i de “tactisme polític” i defensat que cal assegurar la inversió per ampliar el Verge de la Cinta “i després ja en parlarem” del nou hospital. En el mateix sentit, la portaveu de Junts per Tortosa, Cinta Espuny, ha assegurat que no renuncien a un nou hospital però ha defensat que cal ampliar l’actual mentre no es troben terrenys i es planifica un nou centre hospitalari.

Junts per Tortosa i ERC han coincidit en defensar el projecte d’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa sense renunciar a reivindicar un nou centre hospitalari de referència per a la ciutat i les Terres de l’Ebre. El debat sobre la reivindicació d’un nou hospital ha tornat al plenari de l’Ajuntament de Tortosa onze mesos després que Ciutadans portés a votació una moció similar, quan es va conèixer el projecte d’ampliació de l’actual hospital Verge de la Cinta, del qual el Govern n’estudia la viabilitat.

La moció l’ha impulsat el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, el qual lamenta que s’hagi rebutjat. Li havien donat suport onze col·legis professionals amb més de 3.000 professionals ebrencs representats (Infermeres i Infermers, Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació, Arquitectes, Graduats socials, Enginyers Tècnics Industrials, Educadores i Educadors Socials, Advocats i Advocades, Fisioterapeutes, i Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport, i de Psicologia).

Movem ha rebut crítiques per “partidista”, perquè la moció ha estat impulsada per un dels membres de la seva candidatura en les últimes eleccions municipals a la ciutat, i per buscar “rèdit electoral”. El portaveu del grup republicà ha titllat la resolució de “populista”, de buscar “la polèmica” per “tactisme polític” i “d’intoxicar l’opinió pública”. Faura i Cinta Espuny, portaveu de Junts per Tortosa, han coincidit a defensar el projecte d’ampliació que Salut va presentar l’any passat perquè millora la capacitat assistencial del centre, millora l’accés i l’aparcament i és una solució “realista” davant un projecte de nou hospital que es pot demorar entre deu i quinze anys.

“Cal tenir emplaçament, planificar-lo i pressupostar-lo i ara és urgent solucionar les demandes. Volem un nou hospital, però cal ser realista. Quan l’ampliació sigui una realitat, sortim a demanar un nou hospital”, ha defensat Espuny. Faura ha acusat els defensors de la moció de voler “començar la casa per la teulada” i de posar en risc la inversió de més de 40 MEUR de l’ampliació. “Si ara diem que no, perdrem la inversió. Assegurem la inversió i després ja en parlarem. La resta és partidisme i fer volar coloms”, ha dit.

Per al portaveu de Movem, Jordi Jordan, la reivindicació d’un nou hospital de referència al territori “és un clamor de la societat civil” i ha insistit que el projecte d’ampliació que ha proposat Govern no resol els problemes d’accessibilitat i mobilitat i limita el creixement del Verge de la Cinta “de cara al futur”. “Tant de bo ens equivoquem”, ha remarcat. Jordan també ha lamentat “l’error històric” que comet el consistori de Tortosa amb aquesta votació dividida, mentre en altres territoris, com Tarragona, Girona o Barcelona, s’impulsa la construcció de nous centres hospitalaris. “És allò de la justícia territorial”, ha dit.

En el mateix sentit, el grup socialista, a l’equip de govern amb Junts, ha donat suport a la moció perquè les Terres de l’Ebre no siguin “una regió sanitària de segona” i per defensar que el territori té el mateix dret que altres a disposar d’un nou hospital. La crida que han fet els regidors de la CUP i Ciutadans perquè la moció fos secundada per unanimitat i hi hagués “un front comú” del consistori per un nou hospital, no ha prosperat.

Congelació dels impostos
D’altra banda, en la sessió plenària del mes d’octubre, l’Ajuntament de Tortosa, amb el vot de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, ha aprovat la millora del rebut de l’IBI (Impost de Béns Immobles) als contribuents que tenen instal·lades plaques solars als habitatges, amb un augment de la bonificació del 20% al 40%. La resta de taxes i impostos per al 2022 han quedat congelats.

PUBLICITAT