La 25a edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, portarà a Reus més d’una trentena de companyies catalanes i espanyoles entre el 12 i el 16 de maig. La pandèmia, però, ha impedit incloure-hi companyies internacionals. Durant els cinc dies del festival hi haurà actuacions presencials complint totes les mesures sanitàries del moment, segons ha explicat l’organització. Així mateix, la fira s’allarga un dia més respecte a altres edicions per tal d’espaiar més els espectacles. Les jornades professionals repetiran el format híbrid de l’any passat amb xerrades presencials que també es podran seguir en format virtual. Amb tot, la programació del certamen pretén mostrar “el talent del millor circ contemporani actual”.
El director artístic del Trapezi, Leandro Mendoza, ha destacat que l’esdeveniment recupera el format anterior a la pandèmia amb els diferents espectacles de circ a mitjans de maig. “És una edició nova i reinventada”, ha definit el director. En aquesta línia, ha assegurat que hi haurà la mateixa quantitat de companyies però distribuïdes de diferent manera. Mentre que normalment les companyies oferien unes tres o quatre funcions, enguany n’oferiran tan sols dues per tal de “dinamitzar millor els espais”, ha dit Mendoza.
Els espectacles es faran en una desena d’espais. Així, hi haurà tres teatres (Teatre Bartrina, Teatre Fortuny i Teatre Bravium), dues carpes (una a la plaça Anton Borrell i una altra al mas Iglesias) i espais a l’aire lliure amb espectacles. Els organitzadors han recalcat que en tots els espais els aforaments seran controlats i serà necessari tenir entrada anticipada per accedir-hi. A més, han assegurat que els espais estan repartits per diferents llocs de la ciutat. Amb tot, hi ha menys espais que en altres edicions, però més espaiats i l’objectiu és evitar aglomeracions.
Companyies catalanes
El plat fort de la 25a edició és la presentació del segon episodi de l’última producció de la companyia Psirc, ‘Després de tot’. Es tracta d’un espectacle concebut com un conjunt de relats traduïts en diversos episodis de diferents formats i suports, que seran estrenats en diferents contextos al llarg del 2021 i conclouran l’any 2022 en una gran obra escènica. La proposta dramatúrgica de la peça explora el gènere literari de les sagues i es planteja com una epopeia sobre la quotidianitat d’existències concebudes des del marge en un espai / temps on la vida es replanteja diàriament.
A la fira, Psirc interpretarà ‘Episodi 1: Any 2020 (any 0). De quan Zeus es va fer vegà’ i estrenarà ‘Episodi 4: Any 2023 (any 3 d.T). De quan Alexa va comprar la seva roba a Humana’. Els espectacles formen part d’una saga de quatre episodis que planteja una teoria on el món comença el 2020 arran de la pandèmia.
Un altre dels espectacles que ha destacat l’organització és ‘Desdèmona’, d’Alba Sarraute i les Ofèlies. El muntatge, coproduït pel Grec 2020 Festival de Barcelona i Camaleònica Produccions, presenta una reformulació en clau femenina del clàssic de Shakespeare, ‘Otel·lo’. Es tracta d’un espectacle de gran format, adaptat a través del cos, la música i les tècniques de circ.
Entre les companyies d’àmbit català, destaca també el nou espectacle del pallasso Leandre, ‘Fly Me to the Moon’. Fent tàndem amb Laura Miralbés, l’espectacle mostra un viatge en bicicleta cap a la lluna. A més, ‘Los Galindos’ estrenaran ‘Mort de Riure’, un espectacle on tres pallassos s’enfronten a un gir inesperat i fugiran de la justícia.
Companyies de l’Estat
D’entre les companyies estatals, la fira comptarà amb els madrilenys Nueveuno, que presentaran el seu nou espectacle, ‘Suspensión’. L’espectacle inclou coreografies de malabars, manipulació d’objectes, acrobàcies i màgia. El Trapezi també oferirà un muntatge entre circ i rock, ‘Rock Cirk’, de la mà de la companyia Rolabola, companyia que es va endur el Premi Nacional de Circ del 2017, atorgat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. També desfilarà la companyia Uparte amb ‘Aureo’, un espectacle d’acrobàcies d’alt nivell tècnic.
La clausura de la 25a edició de la fira anirà a càrrec de la companyia Pistacatro i la seva Orquestra de Malabares, un espectacle que relaciona música i circ amb sis malabaristes i una trentena de músics de la Banda de Música de Reus.
Memòries poètiques
El certamen també repetirà el format audiovisual amb “memòries poètiques”, unes peces audiovisuals que acosten els processos creatius dels artistes i les companyies al públic general amb la voluntat de difondre el circ des d’una nova perspectiva. Aquest format ja es va iniciar l’any passat derivat de la situació de pandèmia. L’organització ha destacat que va tenir “molt bona rebuda” tant per part dels artistes, com programadors i públic general, i per aquest motiu han apostat per mantenir-ho. Així mateix, Mendoza ha explicat que preveu mantenir aquest format en futures edicions.
Premis Trapezi
Des del 1997 Reus desplega Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, i cada mes de maig la capital del Baix Camp omple els carrers i els teatres que transformen la ciutat en una gran pista de circ. Per celebrar els 25 anys, el certamen, juntament amb l’Institut Municipal Reus Cultura ha llançat un nou concurs: els ‘Premis Trapezi Peces Audiovisuals’. L’objectiu és incentivar la producció de noves narratives de circ a través de peces audiovisuals d’entre 4 i 10 minuts.
Els premis comptaran amb dues categories. D’una banda hi haurà ‘Experiències de Circ’, amb peces concebudes des d’un punt de vista més històric i documental que expliquin projectes, gires o documentació que acostin els processos de creació del circ al públic general. D’altra banda, la categoria ‘L’Art del Circ’ valorarà els treballs centrats en l’exploració de la manera de mostrar el circ en l’audiovisual. La convocatòria per presentar projectes estarà oberta fins al 30 d’abril i els guanyadors, dotats amb 2.000€ cadascun, es donaran a conèixer durant la fira.
Trapezi a les escoles
Setmanes abans de la fira, Trapezi també oferirà espectacles a 29 escoles de Reus. Aquests seran els muntatges que s’oferiran durant el ‘Trapexic’ i aniran a càrrec de les companyies Guga y Silvia i Ramiro. “Volem que la canalla visqui el circ i que el porti a casa”, ha assegurat el regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens.
Pendents de les restriccions
Així mateix, Recasens, ha assegurat que alguns aspectes de la fira encara estan pendents de definir-se en funció de les restriccions de la pandèmia. En aquest sentit, el regidor ha deixat la porta oberta a modificar horaris en cas que el toc de queda finalitzi el 9 de maig. Pel que fa a aforaments, ha apuntat que en tots els casos s’ha optat per espais grans per evitar que gent es quedi fora, però, novament, serà en funció del Procicat que es determinarà la capacitat.
Les entrades pels espectacles es podran adquirir a partir del 27 d’abril a través del web de la fira. Recasens ha avançat que els preus seran “populars” i oscil·laran entre els 3 i els 8 euros, en funció de l’espectacle. “L’art també té un preu”, ha dit el regidor.
Pel que fa al cartell de la 25a edició, l’autor és l’il·lustrador reusenc Marc Sardà. La imatge del cartell mostra un torrent de situacions i objectes abstractes que envaeixen l’espai gràfic mentre graviten al voltant de l’emblema de la fira, l’Elefant del Trapezi.