El Govern destina 72 milions d’euros per a un pla de prevenció d’incendis

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rurals invertirà 72 milions d’euros (MEUR) en el nou pla de prevenció d’incendis per al període comprès entre el 2022 i el 2025. Es tracta d’una xifra que multiplica per sis els recursos destinats fins ara, passant dels 3 MEUR anuals als 18 MEUR.

Pla mitjà d'alguns dels integrants de les ADF en la presentació del nou pla de prevenció d'incendis forestals. Imatge del 13 de gener del 2022 (Horitzontal)

L’objectiu del Govern és “preparar els boscos catalans” per fer front a l’emergència climàtica i els focs de sisena generació. Així ho ha explicat aquest dijous la consellera Teresa Jordà, que ha avisat de la “vulnerabilitat” de la zona mediterrània. “Es preveu que els pròxims anys es produeixi un 50% més d’incendis forestals”, ha apuntat, “no és una opinió, és informació”.En aquest sentit, Jordà ha afirmat que també poden augmentar els fenòmens “extrems” com les seques, les pluges torrencials o les tempestes elèctriques.

Per tot plegat, ha insistit que cal estar a punt per gestionar de la millor manera possible uns incendis “poc previsibles” que cada vegada es propaguen més ràpidament. “Els experts diuen que els incendis s’apaguen a l’hivern, que no sigui només una frase feta”, ha dit.

Pel que fa al pla, ha assenyalat que es tracta del més “ambiciós” de la història de Catalunya, que permetrà executar tot tipus d’actuacions a mitjà i llarg termini. “El país ha d’estar preparat, amb un paisatge que faci possible que els incendis es puguin apagar”, ha explicat, “fer prevenció és actuar ambientalment i garantir la salut de la biodiversitat”.

Les diverses línies d’actuació

Els 18 MEUR anuals es destinaran a diverses línies d’actuació, tal com ha explicat la directora general d’ecosistemes forestals, Anna Sanitjas. La més ben dotada serà de les infraestructures de prevenció d’incendis, en la qual es destinaran 6,8 MEUR. Així, es podrà actuar en totes les zones prioritàries del Prepirineu de Lleida, els massissos litorals de la Costa Central i la Costa Brava, les zones muntanya interior de Tarragona i Terres de l’Ebre i la Catalunya Central.

En totes elles, es planificarà la prevenció i se les dotarà d’una infraestructura bàsica de prevenció d’incendis (àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua), recolzada al territori i amb una coherència supramunicipal per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas d’incendi forestal.

5 MEUR aniran a la prevenció d’incendis en finques privades, ja que el 75% de la superfície forestal de Catalunya és d’aquest tipus. Per això, la conselleria obrirà una nova línia d’ajuts per dur a terme actuacions estratègiques a través del Centre de la Propietat Forestal.

D’altra banda, es destinaran 2 MEUR per a reforçar els Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), que passaran de 3 a 7 establint noves unitats permanents a Ulldemolins (Priorat), Gandesa (Terra Alta), Calaf (Anoia) i Girona (Gironès), per donar cobertura executant feines de prevenció tot l’any i a tot el territori. A més, s’invertirà 1 MEUR en la modernització del material i vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

També es multiplicaran per tres (2,4 MEUR) els ajuts per a fomentar l’establiment i manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans que limitin directament amb terrenys forestals. Es crearà una nova línia de suport als ens locals, prioritàriament adreçada a municipis petits i amb pocs recursos, que cobreixin accions no incloses en la convocatòria actual com poden ser el suport a la planificació.

Finalment, es desenvoluparà una nova aplicació mòbil per gestionar les activitats amb risc d’incendi forestal. El programa informàtic que es va posar en funcionament fa més de 10 anys ha esdevingut una eina important en la prevenció d’incendis amb més de 100.000 notificacions anuals entre comunicacions de crema i autoritzacions per fer foc, que ara s’actualitzarà amb la nova aplicació.

PUBLICITAT