El centre de tractament d’addiccions de Tarragona vacuna de la covid els usuaris del programa de metadona

El centre d’atenció a les drogodependències CAS de Tarragona, gestionat per GiPSS (Gestió i Prestació de Serveis de Salut) i ubicat al Parc sanitari Joan XXIII, està administrant la vacuna de la covid als usuaris del programa de metadona que de manera voluntària la volen rebre al mateix centre. És una iniciativa pionera al país adreçada a un dels col·lectius més vulnerables i de risc i va sorgir dels professionals del CAS en observar que una part dels pacients del programa no disposen d’eines tecnològiques per ser citats i vacunats. L’objectiu és que aquests usuaris obtinguin immunitat passiva com més aviat millor. Fins el dia d’avui s’ha ofert a 314 persones usuàries i 170 s’han vacunat.

Pla mitjà d'una infermera preparant una dosi de la vacuna Janssen a l'interior del bus del Banc de Sang a Alcanar. Imatge del 7 de juliol de 2021. (Horitzontal)

El programa seguirà per oferir la vacunació als usuaris que van quedar pendents per motius diversos i fins i tot es podria ampliar a la resta d’usuaris del servei de drogodependències. Des del 25 maig, s’ha ofert la vacuna de la covid-19 a 314 persones usuàries, de les quals 170 han acceptat la seva administració al CAS; 74 persones l’han rebutjat; 66 s’han vacunat al seu ambulatori i 4 són baixa del programa.

Les professionals d’infermeria del CAS són qui vacunen als usuaris, coincidint amb l’horari i dia de recollida del fàrmac –sense cita prèvia–. Quan l’usuari acut a la seva cita se l’informa individualment de la possibilitat de vacunar-se i si l’usuari accedeix, s’administra el vaccí de manera immediata, al mateix moment que els pacients recullen les dosis de metadona.

PUBLICITAT