El canvi d’hàbits turístics per la pandèmia impulsa l’afluència a la via verda del Baix Ebre

Els tres comptadors al tram de l’antiga via de la Val de Zafán registren el pas de 325.000 vianants i ciclistes

Pla general d’un ciclista circulant per un dels trams urbans del riu francolí a Tarragona. Imatge del 18 de juny del 2021 (Horitzontal).

La via verda del Baix Ebre segueix incrementat la seva afluència i, en plena època de pandèmia per la covid-19, ha guanyat enguany un 25% d’usuaris respecte al mateix període de 2020. Des de principis d’any i fins finals de setembre, els tres comptadors instal·lats al llarg de l’antic traçant de la via fèrria de la Val de Zafán han registrat el pas de 324.554 vianants i ciclistes. Un increment que el Consell Comarcal del Baix Ebre atribueix al canvi d’hàbits turístics que ha suposat la pandèmia. En aquesta línia, el president de l’ens, Xavier Faura, s’ha compromès a consolidar la via verda com un referent cicloturístic internacional i, al mateix temps, com un actiu que pugui esdevenir una alternativa al turisme de costa.

Les xifres indiquen creixements en totes les modalitats i trams. Globalment, s’ha registrat el pas a peu de 156.933 usuaris –un increment del 27%- així com de 167.61 en bicicleta –pujant un 22,5%-. El tram entre Tortosa i Roquetes, que funciona com a via de comunicació interurbana, és àmpliament el més utilitzat, amb 206.277 usuaris –un augment del 16%-, un 60% del quals vianants.

Al tram de l’estació de Benifallet és on s’ha experimentat el creixement més notable, un 55%, arribant als 56.072 usuaris. A Aldover, s’han arribat als 65.215 –augment del 35%-. En aquests dos últims trams predominen les bicicletes, amb percentatges del 78% i el 70%, respectivament.

El Consell calcula que unes 1.200 persones al dia de mitjana utilitzen algun dels trams de la via verda on el passat 2019 es van instal·lar comptadors. Ho fan, preferentment, de dissabte a diumenge i en horaris com de nou del matí a dotze del migdia i de cinc a set de la tarda. El rècord va ser el passat 2 d’abril, setmana santa, amb 1.483 usuaris al comptador de Tortosa i 1.357 a Benifallet -1.128 en bicicleta-.

El creixement de les xifres per segon any consecutiu s’explica, segons el president del Consell del Baix Ebre, Xavier Faura, pel canvi d’hàbits turístics que ha impulsat la pandèmia. “La covid-19 ha fet canviar la manera de fer turisme: en lloc de buscar massificació, la gent ha buscat un turisme més natural, ecològic i més sa. La via verda respon a aquestes característiques. Entenem que la pandèmia ha servit per donar-nos a conèixer més enllà de les fronteres ebrenques i hem de treballar per consolidar-ho efectivament,”, ha apuntat.

L’ens creu que l’actiu encara té marge decreixement pel que fa a capacitat d’atracció turística com a “pol d’atracció” alternatiu al turisme de costa i oferta de turisme actiu de l’interior. L’objectiu és millorar aquest posicionament i trencar l’estacionalitat és l’objectiu per poder generar activitat econòmica i ocupació al llarg de l’any.

En aquest sentit, les xifres, a més, han resultat especialment significatives pel que fa a l’evolució de les visites al llarg dels diferents moments de l’any. El creixement, precisament, no s’ha focalitzat en els tradicionals mesos de juliol i agost, que s’han estancat, sinó que ha tingut durant setmana santa i setembre dos dels principals períodes d’atracció, segons ha concretat el vicepresident i conseller comarcal de Turisme, Francesc Vallespí.

Potenciar l’alternativa interior

De moment, l’aposta de l’ens comarcal per la via verda de la Val de Zafán passa per l’impuls d’un projecte conjunt amb la resta de consells ebrencs que aspira a obtenir 5,8 milions d’euros dels fons Next Generation per recuperar itineraris naturals i potenciar el turisme actiu de l’interior.

Més a curt termini, segons ha explicat Faura, el Consell preveu licitar aquest pròxim novembre les obres per instal·lar l’enllumenat –que s’alimentarà amb plaques solars- i eixamplar el tram entre Tortosa i Roquetes, el més utilitzat segons els registres dels comptadors. L’ens hi preveu invertir uns 190.000 euros –que en part seran aportats per la Diputació de Tarragona-.

PUBLICITAT