L’Ajuntament de Cunit (Baix Penedès) no vol que el desmantellament del port de la central tèrmica de Cubelles (Garraf) empitjori el retrocés que han viscut les seves platges els últims 40 anys. El consistori assenyala la infraestructura feta per Endesa com a origen de la regressió de la costa cunitenca i l’insten a pal·liar la situació ara que s’ha d’afrontar el procés per desmantellar-la. “Volem tancar un cercle: qui va provocar el retrocés, que ho solucioni”, ha asseverat l’alcalde Jaume Casañas aquest dilluns en roda de premsa.
Mentre la companyia estudia diverses opcions, Cunit exigeix mantenir parcialment el dic principal del port, redibuixar els espigons del municipi i fer una aportació de sorra que garanteixi el futur de les platges.Dos anys després que Endesa enllestís el desmantellament de la central tèrmica de Cubelles, la companyia afronta ara el futur del port que va construir fa quatre dècades per alimentar d’aigua les instal·lacions.
Tot i que Cubelles i Cunit havien plantejat la possibilitat de crear-hi un gran equipament lúdico-esportiu, aquesta porta va quedar tancada fa mesos i Endesa ha de començar a definir què fa amb aquesta infraestructura.
Damunt la taula, la firma energètica té cinc opcions, amb els respectius impactes per a les platges de la zona. Segons la companyia, les cinc propostes són: deixar tot el port intacte, eliminar-lo íntegrament, eliminar només els espigons de formigó construïts a Cunit, eliminar el port i els espigons, o bé fer un desmantellament parcial del port.
Un cop plantejades aquestes possibilitats, la Generalitat ha obert un procés de consulta amb els ajuntaments de Cubelles, Cunit i Calafell per a què puguin dir-hi la seva. Aquest dilluns, l’Ajuntament de Cunit en bloc ha fet públiques les seves al·legacions, amb les quals sosté que són el municipi “més perjudicat de tots” per la presència del port i exigeix que el desmantellament no malmeti més el seu litoral.
I és que el consistori assegura que l’arrel del retrocés de les platges es remunta a finals dels anys 70, quan Endesa va fer el port de Cubelles, intercedint de ple en les corrents marines i en els moviments naturals de sorra. Arran de l’aixecament del port, la companyia també va construir tres espigons de formigó al municipi veí de Cunit, els quals el govern ha recordat que no van resoldre la situació. Posteriorment, l’estat espanyol va crear tres espigons més, que tampoc han impedit que les platges segueixin perdent metres.
“Si a Cunit tenim problemes des que es va construir la tèrmica, ara que marxa volem assegurar que aquests problemes desapareixen”, ha afirmat l’alcalde Jaume Casañas, que ha xifrat el retrocés de la sorra en prop de 20 metres en 40 anys. Casañas ha definit les platges com una “insígnia” i un “important element de repercussió econòmica” i ha exigit solucionar la situació actual, en què els temporals esborren mica en mica el litoral del poble.
“Els espigons que es van construir no fan la seva funció, i necessitem saber què passarà si Endesa es planteja eliminar-los”, ha afegit la primera tinent d’alcaldia, Dolors Carreras, que ha advertit que Cunit no està disposat “a què Endesa, després d’haver fet el seu negoci i provocar el retrocés de la costa, surti airós d’aquí”. “No pretenem que vingui a pagar-ho tot, però ha d’ajudar a arreglar allò que ha desfet”, ha remarcat.
Per aquest motiu, tots els grups municipals de Cunit han demanat aquest dilluns que, de totes les opcions plantejades per Endesa, finalment s’opti per la destrucció parcial del port de Cubelles. El consistori ha encarregat un estudi a un despatx d’enginyers que conclou que aquesta opció és la menys lesiva, sempre i quan es complementi amb una redefinició dels espigons i amb una aportació extraordinària de sorra.
Fonts d’Endesa consultades per l’ACN asseguren que la companyia també constata que un enderroc parcial del dic seria l’actuació que menys malmetria la costa. Des de l’energètica remarquen que això generaria una platja artificial i tindria poc impacte a les platges existents, mentre que deixar les instal·lacions intactes podria provocar una reducció del litoral més de 15 metres.
En aquest sentit, des d’Endesa consideren que la petició de Cunit pot encaixar amb la seva proposta, si bé encara queda un llarg recorregut fins que es prengui una decisió final sobre com serà el desmantellament. Mentrestant, s’hauran de pronunciar els ajuntaments de Cubelles i Calafell, i la Generalitat haurà d’emetre un informe d’impacte ambiental. Durant les properes setmanes el Departament de Territori té previst reunir els tres consistoris per escoltar les seves peticions, segons ha avançat l’Ajuntament de Cunit.