La Taula territorial de l’Aigua del Camp de Tarragona s’ha constituït aquest dimecres per començar a debatre sobre com millorar la gestió d’aquest recurs hídric entre els diferents agents i sectors del territori. Durant aquesta primera reunió, s’han exposat tres casos d’èxit com són el Consorci d’Aigües de Tarragona, l’estació depuradora de Valls i el projecte d’AITASA. “Són tres exemples des del punt de vista agrícola, industrial i de subministrament d’aigua que ens distingeixen com a territori”, ha afirmat el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, qui espera que serveixin de “reflexió” per a la resta de sectors. Aquesta quarantena de representants es tornaran a reunir a finals d’any per començar a plantejar futures solucions.
La directora dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Glòria Tibau, ha subratllat que l’objectiu de la Taula és que “tots els agents facin la seva aportació” de com es pot optimitzar l’aigua i traslladar el conjunt de propostes a la Taula Nacional de l’Aigua durant el primer trimestre del 2024. De la mateixa manera, ho faran la resta de comissions territorials que s’estan creant al conjunt de vegueries de Catalunya.
“La situació és molt crítica”, ha subratllat Tibau, qui considera que “no cal esperar que arribin les restriccions, per començar a pensar com podem millorar la gestió de l’aigua”. “Tothom hauria de pensar en el seu món laboral i personal com pot fer una reducció de l’ús de l’aigua”, ha reivindicat.
Per a Xifré, un dels camins a seguir passa per “utilitzar l’aigua regenerada per a usos agrícoles i industrials”. En aquesta línia, ha exposat l’exemple d’AITASA, amb què s’espera que un 40% de l’aigua utilitzada per la indústria química del Camp de Tarragona sigui reciclada. Un altre dels “exemples d’èxit” que han destacat durant la reunió és l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Valls, des d’on es subministra aigua regenerada per al regadiu.
L’últim exemple que s’ha subratllat ha estat el del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). “Amb la situació de sequera que tenim actualment, si no existís el CAT, moltes de les activitats econòmiques, com el turisme o la indústria química, tindrien dificultats per subsistir”, ha afirmat Xifré.
De fet, els municipis del Camp de Tarragona que s’han vist més afectats per la sequera són aquells ubicats a l’interior, on no els arribava l’aigua del CAT. Tot i que són diverses les poblacions que demanen la seva arribada, Xifré ha descartat que aquesta opció “estigui damunt la taula”.
Justament, per revertir la situació en una de les comarques més afectades per la sequera, com és el Priorat, Tibau ha anunciat que estan treballant en un estudi per portar aigua fins a aquesta zona. De moment, ja s’ha licitat la redacció de l’estudi i ara estan pendents d’executar l’obra. “S’ha de decidir quina de les opcions que s’han proposat és la millor per portar aigua al Priorat”, ha detallat Tibau, qui ha assegurat que el projecte es presentarà en les pròximes setmanes.