Comença la vacunació contra la covid-19 als treballadors de presons i centres de justícia juvenil

Aquesta setmana ha començat la vacunació contra la covid-19 als treballadors de l’àmbit penitenciari i centres educatius de justícia juvenil. Des d’ahir dimarts a la tarda i fins dissabte, està previst subministrar el vaccí d’AstraZeneca a prop de 4.300 empleats, els quals representen un 70% del conjunt de la plantilla. Pel que fa al 30% restant –majors de 55 anys- el Departament de Justícia confia poder subministrar-los una altra vacuna contra la covid-19 “el més aviat possible”, segons ha assegurat aquest dimecres el secretari de Mesures penals, Reinserció i Atenció a la víctima, Amand Calderó. A principis de gener ja es van vacunar els treballadors de les unitats covid-19 i de les infermeries.Calderó ha destacat “l’essencialitat” dels treballadors dels centres penitenciaris i de justícia juvenil. “Estan atenent persones i la seva feina té riscos de contagi i de contagiar. És molt important que quedin protegits”, ha subratllat des de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), recordant que la limitació d’espai als centres accentua els riscos de propagació de del coronavirus.

Pla obert de l'auxiliar de geriatria, Irina Ceuca, rebent la vacuna contra el coronavirus el 2 de gener de 2021 (Horitzontal)

En el mateix sentit, des del centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès), la secretària general de Justícia, Patrícia Gomà, ha destacat que l’inici de la vacunació a les presons suposa “un pas endavant important” per poder immunitzar la comunitat penitenciària. Dels professionals n’ha destacat que “han treballat en primera línia durant la pandèmia” i que són serveis essencials que no poden teletreballar.

La secretària general de Justícia ha afirmat també que estan satisfets de com ha anat l’evolució de la pandèmia als centres penitenciaris. Ha lamentat la mort d’un intern per covid-19 a la presó de Mas d’Enric, però en general ha afirmat que “sempre ha estat molt controlat” i que “mai hi ha hagut en cap centre una situació molt conflictiva”. Amb la vacuna, ha insistit, la situació “sempre anirà millor”.

Des de l’inici de la pandèmia, hi ha hagut 542 interns que han donat positiu de coronavirus, dels quals ara hi ha 37 casos actius. Pel que fa als treballadors penitenciaris, ara hi ha 80 professionals contagiats, mentre 414 ja han passat la malaltia.

Completar la vacunació a tots els treballadors de les presons

Després d’haver vacunat exclusivament els professionals vinculats a les unitats covid ara fa just un mes, aquesta setmana està previst oferir la vacuna a tota la resta de treballadors de l’àmbit penitenciari majors de 55 anys. El gruix d’aquests empleats està vinculat al Departament de Justícia, amb 4.294 professionals que podran rebre la primera dosi del vaccí fins dissabte. La segona dosi està previst subministrar-la al cap d’aproximadament 10 setmanes.

A aquests empleats s’hi sumen també aquesta setmana els treballadors d’Educació vinculats a les presons i els d’empreses externes que ofereixen serveis com la neteja o el manteniment. “Estem davant d’instal·lacions tancades, on vivim i treballem molta gent, i la vacuna és una forma d’evitar que entri el virus i es converteixi en un problema important”, ha apuntat la directora de l’Equip d’Atenció Primària Penitenciària Sant Esteve Sesrovires 2, Rosalia Ramon.

Pel que fa als més de 1.200 treballadors de l’àmbit penitenciaris majors de 55 anys, es desconeix quan podran vacunar-se. Per ara queden exclosos del pla perquè els estudis mèdics aconsellen subministrar el vaccí d’AstraZeneca només a la població d’entre 18 i 55 anys. Ramon ha lamentat “no tenir una solució” per als empleats que queden fora d’aquesta franja, ja que tampoc està previst oferir-los les vacunes de Pfizer o Moderna per manca d’estoc. “Esperem disposar d’estudis suficients en poc temps que demostrin que se’ls pot oferir l’AstraZeneca”, ha augurat.

En paral·lel, el Departament de Justícia ha avançat aquest dimecres que veu “molt possible” començar aviat la vacunació dels interns, per davant de la població general. Calderó ha dit que “encara no hi ha un calendari que es pugui publicar”, però ha augurat que la vacunació d’aquest col·lectiu podria ser “imminent”.

Un treballador de Brians 2: “Ha estat una alegria”

Entre els treballadors que s’han pogut vacunar aquest dimecres a Brians 2 hi ha l’Arnau Garcia, tècnic de producció del CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció). Ell ha relatat com aquesta mateixa setmana va rebre la notícia del subministrament del vaccí, fet que ha viscut com “una alegria”. “Som un servei essencial que fins ara no s’havia tingut en compte”, ha assegurat, destacant que considera “primordial” la vacunació de treballadors com ell pel contacte que tenen amb interns de diferents mòduls.

A Brians 2 han rebut 700 dosis d’AstraZeneca. Des de l’equip d’Atenció Primària destaquen que el pla de vacunació s’ha activat “de la forma més ràpida possible” des que a principis de setmana es va confirmar el subministrament d’aquesta vacuna als col·lectius professionals més essencials.

Rosalia Ramon ha dit que preveuen que les 700 vacunes de Brians 2 serveixin per donar resposta a tots els treballadors del centre interessats en rebre aquesta protecció. Des de la Secretaria de Mesures Penitenciaries, Amand Calderó ha augurat que hi haurà una “molt bona resposta” dels treballadors disposats a vacunar-se “perquè hi ha una conscienciació molt clara a l’hora de veure-ho com un element molt necessari”.

400 dosis a Mas d’Enric

Al centre penitenciari de Mas d’Enric la vacunació ha començat sense incidències i amb una molt bona acollida per part dels funcionaris, segons ha detallat Elisa Vaz, directora mèdica de l’equip d’atenció primària del centre. La presó ha rebut 400 dosis, una xifra del tot suficient per cobrir la primera administració a la plantilla d’entre 18 i 55 anys. En conjunt, el centre té 550 treballadors.

Vaz ha destacat que la complexitat de la vacunació dels treballadors no és “la punxada”, sinó tota l’organització prèvia per tal de vacunar unes persones que no estan a la seva base de dades de pacients habitual. A més, per als treballadors d’altres comunitats de l’Estat s’ha hagut de crear un número personal provisional de targeta sanitària que els permet rebre la vacuna i disposar del corresponen registre.

Els funcionaris feien cua aquest dimecres al matí al davant de la infermeria. La Mireia i en Juan han estat dels primers en rebre el vaccí. Tots dos han coincidit que no han sentit molèsties ni efectes secundaris immediats, tot i que se’ls fa esperar un quart d’hora en aquest espai per si hi hagués alguna reacció no desitjada, segons ha apuntat Carles Sanz, adjunt a direcció mèdica de l’EAP de la presó Mas d’Enric.

L’arribada de les vacunes ha estat un bàlsam per al personal. “Hi ha hagut moment en què hem tingut molts positius i mòduls confinats, i la vacuna ens dona tranquil·litat. A veure si podem deixar enrere la pandèmia i tirar endavant”, ha manifestat la Mireia. Un altre funcionari de presons del centre, en Juan, ha afegit que els dona “molta seguretat i tranquil·litat” i que feia temps que ho esperàvem.

PUBLICITAT