Alforja modifica el POUM per evitar la implantació de parc eòlic El Molló

L’Ajuntament d’Alforja (Baix Camp) ha aprovat una modificació del POUM que pretén protegir el sector sud-oest del terme municipal. És en aquesta zona on es planteja la implantació del parc eòlic El Molló. El projecte preveu la instal·lació de cinc aerogeneradors als termes municipals d’Alforja i Arbolí (Baix Camp) i Porrera i Cornudella del Montsant (Priorat).

De moment, està pendent de l’informe de viabilitat de la Ponència d’Energies Renovables. Des del territori, també la candidatura per la UNESCO Prioritat ha mostrat el seu rebuig a la macrocentral elèctrica perquè considera que “posa en perill el connector biològic” de la zona. Prioritat ha presentat al·legacions al tràmit de la Ponència.

A través de la modificació del POUM, el consistori pretén preservar la serra del Mirador, també coneguda com El Molló, considerada “peça clau” de la infraestructura verda que connecta nombrosos espais de muntanya i dues grans àrees de la Xarxa Natura 2000. La modificació suspèn la tramitació i atorgament de llicències d’aquests tipus d’instal·lacions durant un període màxim de dos anys.

L’alcalde d’Alforja, Joan Josep Garcia, confia que l’avantprojecte de la central eòlica de l’empresa EDP Renovables España es quedi “en paper mullat”, però presentaran al·legacions al projecte. “Creiem que el territori ja estem prou ple de molins, cal un anàlisi des de la Generalitat sobre on i com s’han d’implantar els parcs eòlics”, ha apuntat Garcia.

Una visió compartida amb entitats com la candidatura per la UNESCO Prioritat, que considera que el projecte pot comportar un impacte visual molt gran, no només al Baix Camp, sinó també al Priorat. En declaracions a l’ACN, el membre de Prioritat, Joan Vaqué, ha insistit que “aquests projectes no aporten riquesa al territori, sinó que se l’emporta”. En aquest sentit, Vaqué ha posat èmfasi en la necessitat que es treballi per al pla de sostenibilitat que s’està plantejant per al conjunt del territori.

En un document d’una vintena de pàgines, l’entitat ha presentat les al·legacions al projecte amb l’esperança d’aturar-lo. Entre altres arguments, asseguren que el parc eòlic es planteja a pocs metres del possible Parc Natural de les Muntanyes de Prades i que aquesta implantació pot tenir una repercussió negativa en la biodiversitat de la zona.

Cinc aerogeneradors a la cresta de la serra d’El Molló

El projecte eòlic El Molló preveu la instal·lació de cinc aerogeneradors amb una potència total de 31 MW. Cada molí té una alçada de 115 metres des de la base fins a la turbina eòlica. Tres aerogeneradors s’ubiquen a Alforja, dels quals compartit amb Porrera, un quart es projecte al terme de Porrera i un darrer a Arbolí.

El projecte d’EDP Renovables España preveu crear tres quilòmetres de noves vies d’accés al parc i reformar tres quilòmetre mes de camins existents, i construir una subestació i una torre meteorològica. Les obres s’executarien en divuit mesos.

No és el primer cop que la serra del Mirador desperta l’interès de les empreses energètiques. Fa vint anys, al 2000, es va projectar instal·lar-hi molins, però finalment no va prosperar. “Els dirigents locals d’aquella època van fer una molt bona feina de protecció de l’entorn en aquell moment”, ha apuntat l’alcalde.

PUBLICITAT