Agricultura estima que la nevada del Filomena ha afectat unes 46.000 hectàrees d’oliveres

El Departament d’Agricultura ha xifrat 46.000 les hectàrees d’oliveres afectades per la nevada del temporal Filomena a Lleida i Tarragona. La major part a Ponent, amb unes 34.000 hectàrees, de les quals unes 24.000 amb danys del 60% pel trencament de rames per neu acumulada.

Davant el fet que hi ha molt poc percentatge d’agricultors que facin l’assegurança d’aquest cultiu, la consellera Jordà ha instat al sector a seure per trobar mesures estructurals per evitar situacions com aquesta en un futur, i més davant el canvi climàtic.

Jordà també ha retret a la delegada espanyola, Teresa Cunillera, que no hagi trucat al Govern després del temporal i espera que estigui a “disposició” si Catalunya es vol sumar a la declaració de zona catastròfica.

El temporal afecta 3000 hectàrees al Camp de Tarragona

Les hectàrees afectades de diversa consideració serien unes 3.000 al Camp de Tarrgona amb trencament de les branques en diferents intensitats. Els danys més importants es concentren a la comarca del Priorat.

La borrasca Filomena va deixar a la demarcació de Tarragona fortes precipitacions en forma de neu que cal considerar històriques, amb gruixos que van superar els 60 cm.

L’estat de la majoria de conreus de la zona, amb la collita finalitzada, permet afirmar que no hi ha hagut afectació sobre les produccions actuals dels cultius. Així, s’ha determinat que els danys es concentren pràcticament en el cultiu de l’olivera per trencament de branques a conseqüència del pes de la neu.

Tot i que la nevada va arribar a molts indrets de la demarcació, cal centrar la possibilitat de danys importants principalment a tota la comarca del Priorat i municipis limítrofs del Baix Camp i la Conca de Barberà. Això implica danys de diversa consideració en un total de 3.000 ha, consistents en trencament de ramatge de diferent intensitat segons molts factors propis de la gestió de l’explotació: edat del arbres, tipus de plantació, tipus de poda, etc.

La repercussió d’aquests danys sobre la collita pròxima és força difícil de determinar, però tècnics del Departament preveuen unes reduccions del 40-50% d’una collita mitjana, tot i que puntualment poden haver-hi reduccions superiors.

Tampoc no preveuen reduccions de collita més enllà de la pròxima campanya, atès que les temperatures posteriors a la nevada no han estat extremadament baixes i, per tant, no s’han glaçat les oliveres. En qualsevol cas, les condicions meteorològiques a partir d’ara, el maneig posterior de les plantacions, la gestió del reg i l’adobatge seran determinants en la recuperació de les plantacions.

PUBLICITAT