CCOO i UGT aplaudeixen la reducció de l’atur al setembre, però alerten de l’augment del 5,7% de joves sense feina

“La recuperació s’està fent palesa, però és desigual i pot ser inestable”, avisen els sindicats

CCOO i UGT han aplaudit la reducció de l’atur a Catalunya aquest setembre, però han alertat de l’augment de joves sense feina. Ja són 21.192 els menors de 25 anys a l’atur, 1.153 més que a l’agost (un 5,75%), però 17.916 joves menys que fa un any (-45,81%). “L’únic col·lectiu que incrementa la seva taxa d’atur són aquests menors de 25 anys, que continuen accedint a ocupacions precàries i de caràcter estacional”, ha lamentat CCOO, que exigeix que les polítiques d’ocupació facilitin “ocupació de qualitat per als joves, el seu desenvolupament professional i l’emancipació”. “La recuperació s’està fent palesa, però és desigual i pot ser inestable si no es veu acompanyada d’inversions estructurals”, han avisat els sindicats.

“Igualment, el fort increment de la inflació comporta una situació d’especial vulnerabilitat pels perceptors de prestacions i ajuts. Donada la precarietat d’aquests col·lectius cal incrementar amb caràcter d’urgència aquest tipus de rendes”, ha precisat el sindicat liderat per Javier Pacheco, que també recorda que el 57% dels 378.000 aturats a Catalunya són dones i que la nova contractació registrada és temporal en un 83,6% dels casos. “Per tant, cal lluitar per l’ocupació de qualitat, estable i amb salaris dignes, potenciant els serveis d’ocupació que són els qui contribueixen a millorar l’ocupabilitat de les persones treballadores”, ha insistit CCOO.

UGT: millora de l’atur concentrada a Barcelona

UGT ha posat l’accent en aquest augment de l’atur juvenil a Catalunya durant el setembre, fruit de la finalització de la temporada d’estiu, però sí que veu la reducció general de l’atur com un bon símptoma de la recuperació progressiva de l’activitat postcovid. El sindicat liderat per Camil Ros també destaca la reducció de l’atur concentrada a la província de Barcelona (12.448 menys i creació de 52.822 llocs de treball), que contrasta amb la destrucció d’ocupació a la resta de províncies (10.877 llocs de treball menys a Girona, 5.102 menys a Lleida i 5.070 a Tarragona).

“I tot i les bones dades a Barcelona, recordem que en aquesta província encara hi ha 19.160 llocs de treball menys que abans de l’esclat de la pandèmia”, ha apuntat la UGT. En paral·lel, el sindicat ha celebrat la nova pròrroga dels ERTO fins al 28 de febrer del 2022 i l’augment de l’SMI fins als 965 euros. “Tot i que considerem que es tracta d’un augment moderat, afectarà a Catalunya a més de 196.000 persones, el 8% del total de dones cotitzants (98.480 dones) i el 7% del total d’homes cotitzants (97.873 homes)”, ha calculat la UGT.

“Un salari mínim decent és imprescindible perquè les persones treballadores que segueixen patint les conseqüències de la crisi econòmica, social i sanitària i els efectes de les reformes laborals puguin millorar el seu poder adquisitiu i fer front a la pujada de preus i els excessius i continuats augments del preu de la llum que estem experimentant els darrers mesos”, ha reiterat el sindicat.

PUBLICITAT