Informatiu 4 de desembre

Comencem l’informatiu d’avui fent un repàs de les dades de Covid-19. I és que al Camp de Tarragona el risc de rebrot ha tornat a pujar, concretament 4 punts en 24 hores. La taxa de retransmissió del virus també ha pujat, fins a tres centèsimes més, situant-se a 0,75. Mentre que la taxa de confirmats per PCR i TA se situa en 82 per cada 100.000 habitants. 

La incidència a 14 dies del virus és de 196. Unes xifres bastant per sota que en l’interval anterior, que es trobava a 351. Pel que fa al nombre de pacients ingressats a tots els hospitals de la província, segons les últimes dades publicades per Salut n’hi ha 110, mentre que la setmana anterior n’hi van haver 166. 

I ara marxem fins a Reus, perquè aquest dissabte el departament de Salut posarà en marxa a Tarragona i a Reus el cribratge intensiu per detectar possibles casos de Covid-19 entre la població a partir de 16 anys. En aquesta primera fase de l’estratègia hi participen, conjuntament, el departament amb l’Atenció Primària de l’ICS Camp de Tarragona, amb la col·laboració del Servei de Vigilància Epidemiològica i l’ajuntament de Reus.

La principal estratègia dels cribatges intesius està basad en la intervenció comunitària per poder controlar amb rapidesa la transmissió del virus i poder trencar així, les possibles cadenes de transmissió. Les mostres que es realitzaran seran Tests d’Antigen Ràpid (TAR) amb mostra nasofaríngica a població asimptomàtica a partir dels 16 anys. En el cas que el resultat sigui negatiu, l’usuari rebrà un missatge de text al mòbil. En el cas que el resultat sigui positiu l’usuari ho sabrà mitjançant una trucada i també es podrà consultar a la plataforma La Meva Salut. Per participar en el cribratge és important dur la targeta sanitària i no cal cita prèvia. 

I l’Hospital Sant Joan de Reus ha gestionat el primer donant d’òrgans i teixits en aturada cardíaca controlada. Aquesta és la primera donació d’aquestes característiques efectuada a l’hospital reusenc i, fins ara, tots els donants del centre havien estat pacients en mort encefàlica. Imma Vallverdú, cap de l’UCI i coordinadora de trasplantaments de l’Hospital, ha explicat que «havíem portat a terme diferents processos de donació, però la coordinació amb èxit d’aquesta primera donació en asistòlia controlada, tot i la situació adversa causada per la Covid-19, ens dona forces per seguir amb aquesta tasca».

L’equip de Reus va poder comptar amb l’experiència, el suport i l’assistència de Teresa Pont, directora de l’equip de coordinació de trasplantaments de l’Hospital Vall d’Hebron durant tot el procés de l’asistòlia. «Es habitual que els hospitals amb més experiència oferim el nostre suport a la resta de centres en la posada en marxa de nous programes, és una de les claus del model organitzatiu del trasplantament a casa nostra», explicava Teresa Pont. Així doncs, amb la donació realitzada per l’Hospital Sant Joan de Reus, ja són 17 els centres hospitalaris catalans que han obtingut almenys un donant d’aquestes característiques, des que es va iniciar la donació en asistòlia controlada a l’Estat espanyol el 2009.

I expliquem ara que Reus estrena el seu propi torró de cara a aquest Nadal. Un producte que ha elaborat l’empresa Torrons Vicens amb productes característics de la capital del Baix Camp. Ens amplia la informació en David Fernàndez, des de LANOVA Ràdio de Reus.

I a Cambrils, l’Ajuntament reforçarà el Servei d’Atenció a Domicili després de signar un nou contracte amb la Fundació Sociosanitària i Social Santa Tecla. Aquesta prestació assistencial i psicosocial està destinada a persones amb grau de dependència o en situació de vulnerabilitat. El nou contracte tindrà una durada de dos anys que seran prorrogables fins a dos anys més. En aquest s’inclouen millores en la cobertura del servei per a les persones usuàries i en la qualitat d’atenció, amb la incorporació del model d’atenció integral i centrat en la persona, i l’obertura d’un local a Cambrils que serà un espai de referència per a la coordinació tècnica. 

També es farà una ampliació de la franja d’atenció, que permet cobrir excepcionalment serveis d’atenció a la persona, en horari nocturn i en cap de setmana, en casos de necessitat justificada. A més, es redueixen els terminis d’inici de prestació de serveis urgents a 12 hores, els prioritaris a 48 hores i els ordinaris a 5 hores, a partir de la data de recepció de l’encàrrec per part del consistori cambrilenc (amb anterioritat fixa en 24 hores, 48 hores i 7 dies respectivament).

I a Riudoms, el Teatre Auditori Casal Riudomenc ha presentat la nova programació d’arts escèniques, que va començar el passat 25 d’octubre i que rependrà el diumenge 8 de desembre. L’equipament obrirà amb les mesures sanitàries pertinents i amb un aforament del 50%. I és que, la temporada 2020 – 2021 comptarà amb un total de 17 espectacles de diverses tipologies. 

La nova temporada ha apostat per incrementar la freqüència mensual de funcions a la de la dinàmica habitual amb dues finalitats, tal com va expressar l’alcalde Sergi Pedret, «d’una banda, per donar el màxim espai possible a l’activitat del sector cultural que ha vist minvada d’una forma implacable els seus ingressos i la seva supervivència durant tots aquests mesos d’inactivitat i de l’altra oferir un espai segur pel gaudir de la cultura que contribuirà, a la vegada, a la salut emocional de les persones en el context de les actuals restriccions per contenir l’expansió dels contagis».

I l’Obra Social “la Caixa” renova la seva col·laboració amb les beques menjador de l’Ajuntament de la Selva. L’entitat financera ha incrementat lleugerament la dotació econòmica que anualment aporta al consistori selvatà. Ens ho explica Antonio Mellado des de Ràdio La Selva.

I fins aquí l’informatiu d’avui divendres 4 de desembre.

PUBLICITAT