Els alcaldes de la CUP al Camp de Tarragona reivindiquen el món rural

Les alcaldies de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) al Camp de  Tarragona han reivindicat al municipi de la Torre de Fontaubella (Priorat) la necessitat “d’una CUP forta al Parlament” per tal que “la veu del món rural  sigui escoltada.” Des del partit es remarca que les institucions tinguin en compte les problemàtiques  dels micropobles de Catalunya, malgrat representin un petit percentatge de la població.  

Els batlles de Guiamets, la Vilella Alta i la Torre de Fontaubella (Priorat), la  alcaldessa de Capafonts (Baix Camp) i el número 2 de la CUP-Guanyem a Tarragona, Edgar Fernàndez, han participat aquest diumenge en l’acte per reivindicar el món rural. De fet, Edgar Fernàndez ha recordat que “cal una política de país perquè el món rural  no quedi reduït a l’essencialisme i a la tranquil·litat dels que fugen de la ciutat per  descansar”. El candidat cupaire ha destacat que “el país no és només Barcelona, ni tan sols Reus” i que cal un model de país que respecti el conjunt de tot el territori. 

L’alcalde de la Torre de Fontaubella, Albert Sabaté, ha posat èmfasi en la  indefensió que viuen els municipis petits de Catalunya per l’aparició de  nous projectes d’implatanació o d’ampliació de centrals eòliques o  fotovoltaiques. Sabaté ha recordat que només el partit de la CUP es va oposar a l’aprovació del decret 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i d’impuls de  les energies renovables.

Segons Sabaté “això ha obert la veda a les gran  empreses energètiques per tal que es puguin repartir el territori i controlar la  generació i la venda de l’energia renovable produïda al nostres país amb lúnic  objectiu d’obtenir beneficis”.  

Així mateix, Sabaté ha recordat que a les comarques de Tarragona i Lleida hi ha  projectades el 75% de les noves centrals eòliques de Catalunya, a les quals s’hi  han de sumar totes les instal·lacions que ja estan en funcionament.

“Això no té  cap sentit, ja que es produeix molt lluny dels centres de consum”, ha afirmat. Tanmateix, Sabaté ha afegit que “la CUP creu en una transició energètica respectuosa amb el medi ambient i el paisatge, participativa i eficient que sigui proporcionada i distribuïda  de forma equilibrada en el territori”. 

En aquest sentit, l’alcalde dels Guiamets, Miquel Perelló, ha recordat que  a les zones rurals són freqüents els talls de subministrament elèctric. El batlle ha  criticat que el mal estat de la xarxa “va directament lligat a la falta d’interés i la poca voluntat de servei de les grans empreses que ostenten els monopolis de  producció i distribució de l’energia”.

Perelló ha reclamat que “aquesta producció  i distribució d’energia no pot estar en mans d’unes empreses que només es  preocupen de la seva riquesa”. Així, ha demanat la nacionalització dels sectors  estratètgics com és la producció i la distribució d’energia.  

Més inversions i recursos per frenar el despoblament 

Per la seva banda, l’alcaldessa de Capafonts, Judit Giró, ha parlat sobre el  repoblament de les zones rurals. Giró ha criticat la falta d’inversions i ajudes per  aquests territoris que, de forma continuada, van perdent població i ha posat  d’exemple el fet que Capafonts, serà un dels pocs municipis del Baix Camp on, de moment, no arribarà la fibra òptica. “La fibra òptica i una bona connectivitat  és essencial perquè les persones es plantegin la possibilitat d’anar a viure a un  poble petit”, ha explicat.  

Així mateix, també ha recordat que per fer front al despoblament cal incentivar  unes polítiques d’habitatge que garanteixin que els edificis que estan buits o que  es destinen a ús turístic puguin passar a ser habitatges per a persones que volen  anar a viure als pobles. Per acabar, Giró ha dit que “no volem ser un pessebre  per a la gent de la ciutat” i ha demanat respecte per l’entorn i per als habitants  dels micropobles.  

Finalment, l’alcalde de la Vilella Alta, Damià Fàbrega, ha insistit en la falta de  serveis bàsics “primordials” que pateixen els micropobles, com per exemple el  fet que hi ha municipis que tan sols tenen consulta del metge un dia a la setmana. 

Fàbrega ha criticat les retallades que en els darrers anys ha patit la sanitat i que  en municipis amb una població envellida “no serveix de res que s’habilitin  plataformes digitals per fer consultes telemàtiques”. L’alcalde ha demanat més  recursos per a un sistema sanitari i de residències “100% públic i universal”.

PUBLICITAT