Els fons europeus Next Generation ofereixen una oportunitat per la rehabilitació energètica d’habitatges, edificis i fins a barris complerts. Aquestes línies d’ajuts vehiculen subvencions perquè la ciutadania pugui augmentar l’eficiència energètica de la seva llar i disminuir la seva factura energètica.
Aquests ajuts pretenen impulsar la sostenibilitat de l’edificació i renovar el parc envellit d’edificis de Catalunya, per tal que aquest sector sigui menys consumidor d’energia i pugui reduir les emissions que se’n deriven.
El programa per municipis de menys de 5.000 habitants: PREE 5000
El programa PREE 5000, gestionat a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) de la Generalitat de Catalunya, dona impuls a la rehabilitació energètica i a la disminució del consum de l’energia i les emissions de CO₂ en edificis complets en municipis de menys de 5.000 habitants.
Amb les actuacions de rehabilitació energètica es busca reduir el consum d’energia un 30% i assolir un salt de lletra en l’escala d’emissions de CO₂ (certificat energètic de l’edifici). Una altra de les condicions principals per demanar-los és ser propietari d’un edifici o habitatge unifamiliar construït abans de 2007 i presentar la proposta de rehabilitació prevista.
Què se subvenciona?
Les actuacions subvencionables se centren en la millora de l’envolupant tèrmica i en la millora de les instal·lacions i ús d’energies renovables. Se subvencionen actuacions com: aïllament de façanes, cobertes, canvi de finestres, proteccions solars i renovació de les instal·lacions de calefacció, refrigeració i d’aigua calenta sanitària (ACS) per aerotèrmia, plaques solars tèrmiques, geotèrmia o biomassa.
Les subvencions són per a habitatges unifamiliars, edificis de tipologia residencial col·lectiva d’habitatge (blocs d’habitatges) o edificis per a qualsevol altre ús, que estiguin situats en els municipis de repte demogràfic (de fins a 5.000 habitants). A la pàgina web de l’Institut Català d’Energia es pot consultar la llista de municipis que es poden acollir a aquests ajuts. La convocatòria exclou obra nova, ampliacions (tant en superfície com en volum), els canvis d’ús de l’edifici i la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques. El termini per sol·licitar-los és fins al 31 de desembre de 2023.
Quina quantia d’ajut es pot rebre?
Les ajudes cobreixen des del 50% de la inversió per a la millora de l’envolupant tèrmica, i des d’un 40% per als canvis en les instal·lacions tèrmiques. Els ajuts atorgats fins ara assoleixen de mitjana un 70% del cost elegible de la inversió. Puc demanar algun ajut si visc en una població de més de 5.000 habitants? El programa d’ajuts PREE 5000 està dirigit a aquells municipis de repte demogràfic, però també existeixen altres ajuts Next Generation si vols fer una rehabilitació del teu edifici i no resideixes en un d’aquests termes municipals.
Els ajuts i deduccions d’IRPF de la Unió Europea per a la rehabilitació energètica d’edificis (aplicables a qualsevol municipi) s’atorguen mitjançant diversos programes. L’anomenat “programa 3” se centra en les actuacions de rehabilitació a nivell d’edifici plurifamiliar o unifamiliar i subvenciona actuacions en els elements comuns de l’edifici. Aquestes accions hauran de suposar una millora de l’eficiència energètica cal assolir una reducció d’almenys un 30% del consum d’energia (certificació energètica)- i una disminució de la demanda en calefacció i refrigeració –que haurà de ser com a mínim d’un 25% (en zona climàtica C) o d’un 35% (en zona climàtica D i E).
Les obres amb retirada d’elements d’amiant també s’inclouen en aquest programa i podran incrementar la quantia de l’ajut segons els costos necessaris per a la seva retirada. El “programa 4” se centra en les actuacions de millora de l’eficiència energètica en l’habitatge habitual, ja sigui unifamiliar o dins un bloc d’habitatges, amb les què es pugui obtenir una reducció de la demanda energètica del 7% (amb mesures d’aïllament tèrmic o proteccions solars, entre altres), o una reducció en el consum d’energia del 30% (instal·lacions de climatització i ACS), o una modificació dels elements constructius de l’envolupant tèrmica que compleixin amb la normativa de l’edificació actual.
A diferència dels ajuts del PREE 5000, aquests ajuts es poden demanar per edificis construïts després del 2007 i sí que contemplen l’ampliació o rehabilitació d’una part de l’edifici, és a dir, dels pisos. També s’hi inclouen les instal·lacions solars fotovoltaiques. A més, aquests ajuts els poden demanar llogaters i usufructuaris, a part dels propietaris. Les entitats que gestionen aquests altres ajuts són l’ Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) per l’àmbit territorial Catalunya, el Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH) per als municipis de l’àrea metropolitana, i el Consorci de l’Habitatge de Barcelona (CHB) per a la
ciutat de Barcelona.
Com s’ha de verificar l’estalvi aconseguit amb les actuacions?
En tots els casos, cal presentar el certificat d’eficiència energètica de l’edifici abans i després de l’actuació, ja que és l’eina que permet veure els estalvis assolits. Aquest certificat l’haurà de realitzar un tècnic amb una de les eines homologades per aquesta finalitat (CE3X, CERMA , HULC, SGSAVE…) i registrar-lo a l’ICAEN.
Pressupost disponible del PREE 5000
El pressupost d’aquest programa prové del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, els fons Next Generation EU, i la seva dotació total és de 30,15 milions d’Euros. Actualment hi ha un 25% del pressupost disponible.