Les pluges del març reobren la disputa entre ecologistes i regants de Riudecanyes per l’aigua del riu Siurana

Les pluges del març han reobert la disputa entre ecologistes del Priorat i la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPR) per l’aigua del riu Siurana. El pròxim 5 de maig està previst que se celebri la comissió de desembassament del pantà de Siurana i la gestió que s’ha de fer de l’aigua despertarà novament tensions que venen de lluny. Així, mentre els pagesos del Baix Camp reclamaran transvasar el recurs fins a l’embassament de Riudecanyes per poder afrontar -almenys parcialment- la campanya de reg, al Priorat consideren que amb les reserves que hi ha la comarca amb prou feines poden passar l’estiu. Actualment, el pantà de Siurana està al 25% i el de Riudecanyes al 56%, però acumulen la mateixa quantitat d’aigua: 3 hm3 cadascun.

L’aigua del riu Siurana fa anys que enfronta Priorat i Baix Camp. La concessió que en tenen els regants fa que es transvasi de la conca de l’Ebre, a la qual pertany el riu, a les conques internes, on hi ha el pantà de Riudecanyes. Es fa mitjançant un canal que travessa per sota el coll de la Teixeta i que comença en un assut a Cornudella de Montsant. Allà se separa l’aigua que va riu avall de la que es deriva cap a la comarca veïna. Al Siurana s’hi deixa únicament el cabal ambiental fixat per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) en uns 55 litres per segon (l/s), mentre que la resta va cap a Riudecanyes. Durant els dies de pluja del març s’han arribat a transvasar més de 800 l/s.

Per a la Plataforma pel Riu Siurana, aquesta situació és “un escàndol que es produeix tot l’any”, expressa un dels seus membres, Oriol Ponti. El fil d’aigua que queda al riu sostenen que és “insuficient” per garantir la protecció mediambiental d’una àrea catalogada com a Xarxa Natura 2000, i que després de dos anys de sequera l’entorn necessita un volum superior per recuperar pous i aqüífers. De fet, reclamen a la Generalitat que imposi un cabal ambiental més elevat. Des del col·lectiu també demanen anul·lar el pacte del Topograpo (inicials de Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera) que es va signar el 2001 entre els municipis i la CRPR, amb el paraigua de la Generalitat. “Va ser una ensarronada enorme perquè es va fer renunciar al Priorat als 200 l/s del riu a canvi de 0,2 hm3 a l’any -mitjançant una canonada des del pantà de Siurana cap als pobles- i no hi havia cap concreció sobre revertir el transvasament a Riudecanyes”, manifesta Ponti.

PUBLICITAT