La primera cúpula immersiva amb consciència ecològica s’instal·la a Falset

La primera cúpula immersiva amb consciència ecològica del país s’ha instal·lat al Castell de Falset, des d’on es promou el debat sobre la sostenibilitat fugint de catastrofismes. El projecte, batejat com OH!brador de consciència ecosocial, consta de tres experiències immersives que combinen l’art amb l’educació. Impulsada per Còdol Educació, la iniciativa s’adreça tant al públic escolar com al familiar per fomentar la reflexió sobre el futur del planeta des de l’esperança activa. Segons l’organització, més de 1.100 escolars de la comarca hauran participat en alguna de les activitats, que s’allarguen fins diumenge vinent. La voluntat és teixir aliances amb organismes que permetin que la cúpula viatgi arreu del país en pròximes edicions.

Una vintena de persones han participat aquest dissabte a la tarda en una de les tres activitats immersives que proposa Còdol Educació. L’espai escollit ha estat l’interior de la cúpula geodèsica ubicada al Castell de Falset, de deu metres de diàmetre i cinc d’alçada. Concretament, es tracta de l’experiència ‘L’art de la sOH!stenibilitat’, una cocreació artística que convida a reflexionar i repensar la manera de viure de la societat actual. A través de la música, la pintura i la coneixença del cos, els participants han reflexionat sobre el paper de la humanitat amb l’entorn que ens envolta. “El que pretenem és canviar el relat i qüestionar actituds i valors de la vida quotidiana per engegar grans converses en família”, ha apuntat la codirectora de Còdol Educació, Maria Adzerias.

Aquesta no és l’única activitat gratuïta que es pot dur a terme a la primera cúpula immersiva amb consciència del país; se n’hi sumen dues més, dirigides a un públic encara més jove. La primera és ‘SOH!m terra’ i està pensada per a alumnes de primària, a qui es proposa una experiència més vivencial i corpòria a través de llenguatges artístics per ser conscients del paper de les persones en l’entorn que ens envolta. “A través del joc i l’art, es van trobant amb aquestes reflexions i la conversa és molt rica”, ha remarcat Adzerias.

Finalment, el públic adolescent i general pot replantejar-se els reptes ecològics a partir de l’experiència batejada com ‘La vida en jOH!c’, la qual incorpora cinc ginys artístics de diferents disciplines. Tot plegat, busca incentivar la consciència sobre els efectes de la crisi climàtica i permet l’empoderament dels participants per tal que puguin canviar dinàmiques de sostenibilitat del seu dia a dia.

Les tres propostes tenen com a denominador comú la promoció de la reflexió i l’aposta per trencar amb el relat catastrofista vinculat al debat de la sostenibilitat. Segons Albert Morelló, codirector de Còdol Educació, l’objectiu és optar per l’esperança activa i incentivar que cada persona prengui part de la solució tant a escala local com global.

El projecte de Còdol Educació és una aposta pionera a Catalunya que s’ha estrenat a la comarca del Priorat. Ulldemolins va ser el primer municipi que va acollir la instal·lació, que es quedarà a Falset fins diumenge vinent. Segons l’organització, des de principis de maig hauran participat en alguna de les activitats més de 1.100 escolars.

La iniciativa es va començar a gestar ara fa dos anys, durant l’esclat de la pandèmia del coronavirus. “Totes les crisis sanitàries, socials o econòmiques tenen una causa comuna, si realment volem fer-hi front, cal un canvi profund de la condició humana. La cúpula convida a capgirar aquestes relacions amb el planeta, amb la comunitat i amb nosaltres mateixos”, ha assenyalat Morelló. A partir d’aquí, els impulsors l’OH!brador ecosocial ja treballen en aliances amb altres organismes que permetin que la cúpula viatgi arreu del país per arribar a un públic més ampli.

PUBLICITAT