Informatiu 16/11

Obrim aquest tram informatiu d’aquest dimarts 16 de novembre explicant que Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i diversos municipis del seu entorn proposen habilitat un centre pioner de tractament contra el càncer a l’antiga central de Vandellòs I.

La proposta l’ha plantejat avui la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori i suposaria una inversió de 120 milions d’euros. També permetria estalviar 34 milions en el procés de desmantellament. 

El projecte, que neix d’un treball de fi de grau d’un estudiant d’arquitectura de la URV, planteja aprofitar el calaix del vell reactor per ubicar-hi un centre de protonteràpia, per poder tractar el càncer amb protons. El centre comptaria amb accelerador de partícules, per poder produir els eixos de protons, quatre sales de tractament i serveis complementaris de diagnòstic i medicina nuclear. 

L’alcalde de l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, ha remarcat que es tracta d’un projecte pioner i que ajudaria a la reconversió econòmica del territori. Per aquest motiu ha reclamat el suport de la Generalitat i l’Estat. 

Actualment a l’Estat, el tractament del càncer amb protons només s’ofereix en un centre privat de Madrid. A nivell mundial, s’ofereix en un centenar de centres i n’hi ha una trentena més en projecte. 

El Departament de Salut comença aquesta setmana a administrar les dosis de record de la vacuna Janssen en aquelles persones que fa més de tres mesos que van rebre aquest vaccí. D’entrada, les citacions es faran a través dels Centres d’Atenció Primària. 

Els usuaris que compleixin els requisits, rebran un missatge al mòbil. Aquestes persones seran vacunades als CAP o als espais annexos. 

Aquesta dosi de reforç s’administrarà perquè s’ha observat que la resposta immunitària amb la vacuna monodosi de Jansen comença a baixar al cap dels tres mesos. 

Per cert que l’Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat la segona fase de l’assaig de la vacuna d’HIPRA contra la covid. 

Les proves es duran a terme en deu centres hospitalaris de l’Estat, entre els quals no n’hi ha cap de Tarragona, i es preveu que hi participin un miler de voluntaris. Els hospitals catalans que participaran en aquesta segona fase de l’estudi són el Trueta de Girona, el Clínic, la Vall d’Hebron i Can Ruti de Badalona. 

PUBLICITAT