Despleguen un pla a Valls per combatre problemàtiques socials accentuades per la covid-19

L’Ajuntament de Valls desplegarà fins al 2024 un pla per afrontar problemàtiques socials, algunes de les quals han aflorat o s’han accentuat des de la pandèmia. Els casos de solitud -entre la gent gran, però també en persones de mitjana edat- i les dificultats d’accés a l’habitatge i els desnonaments són “punts febles” que el consistori vol combatre a través d’aquest pla d’acció comunitària i inclusiva, que preveu més d’una quarantena d’accions. S’han decidit, de forma transversal, amb la implicació de 61 entitats i més de 80 agents socials. Així, el pla recull des d’activitats per a persones grans al carrer per evitar el ‘síndrome de la cabana’, a dinamitzar socialment el centre històric, on els veïns en denuncien degradació i inseguretat.”S’ha fet un treball de realisme i concreció, hem analitzat totes les demandes i que siguin plausibles, es puguin posar en marxa i executar en els quatre anys que durarà el pla”, ha afirmat Jordi Cartanyà, regidor d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat a l’Ajuntament de Valls.

El regidor d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat a l'Ajuntament de Valls, Jordi Cartanyà, amb la tècnica Laura López, en roda de premsa per presentar un nou pla social. Imatge del 4 d'agost del 2021. (Horitzontal)

Prèviament a la redacció del pla, s’ha fet una radiografia de les necessitats socioeconòmiques per detectar “els punts més febles”. Gent gran, joventut, habitatge i la bretxa digital són qüestions on la regidoria “vol millorar” i on aquest nou pla hi incideix amb mesures concretes.

A tall d’exemple, Cartanyà ha reconegut que en la diagnosi els va sorprendre l’elevat nivell de solitud, en uns valors fins ara no coneguts: entre el 10% i el 15% de la població viu en la solitud i no té a qui recórrer, tant entre gent gran, com també en persones de mitjana edat.

Són un total de 41 accions, que pengen de tres eixos bàsics: atendre les necessitats dels col·lectius especialment vulnerables a factors d’exclusió social, reduir les desigualtats i facilitar l’accés als recursos claus per a la inclusió i, també, potenciar les perspectives inclusives.

El nou Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva de Valls substitueix un anterior pla, vigent a Valls des del 2016. Una estructura organitzativa nova s’encarregarà de vetllar el seu desplegament: un comitè directiu i un espai tècnic de les principals regidories implicades en les accions.

La durada del nou pla és de quatre anys, a diferència de l’anterior, que era de tres, i això permetrà encadenar el pla en dues legislatures i no supeditar-lo als canvis polítics al consistori. A la vegada, el document incorpora fitxes d’avaluació per anar valorant el seu desplegament.

PUBLICITAT