L’alta velocitat de baix cost fa parada per primer cop a Tarragona. Els trens de la línia Madrid-Barcelona, que opera la companyia francesa Ouigo, s’aturen des d’aquest dijous a l’estació del Camp de Tarragona. Ouigo presta el servei des de fa tres setmanes, competint amb Renfe, arrel de la liberalització del sistema ferroviari. Dels cinc trajectes diaris, un s’atura a Tarragona. L’operador diu que aquesta parada és una prova pilot -fins al 2 d’octubre-, però la intenció és incrementar-les i que Tarragona s’acabi consolidant com una estació “clau”. Les autoritats del territori han coincidint en què l’aposta de Ouigo evidencia la importància de connectar l’estació, al terme de la Secuita, amb la ciutat de Tarragona i la resta del territori.
Molta afluència de passatgers en els primers trens d’Ouigo aturats aquest dijous al matí a Tarragona. Provinents de Madrid, la Sofía i tres amigues han baixat engrescades del tren, que ha fet parada puntual a l’estació del Camp a les 12 i 18 minuts, a l’hora prevista. A punt de començar uns dies de vacances a Altafulla després d’acabar els exàmens de la carrera, expliquen que una col·lega els va aconsellar aquesta nova companyia ferroviària pels preus competitius i també per la comoditat i amplitud interior del tren -de dos pisos i capacitat per a mig miler de passatgers. “Les dues hores i escaig de viatge ens han passat volant, hem estat molt còmodes i a sobre és barat, de tornada segur que també l’agafarem”, diu Sofía.
A l’edifici de l’estació, directius d’Ouigo i autoritats locals inauguraven oficialment aquesta parada en el trajecte entre Barcelona i Madrid que opera des de fa tres setmanes i que des d’ara s’atura també a Tarragona -una vegada al dia per sentit. Per al pròxim any, Ouigo demanarà que se li permeti continuar operant al Camp durant tot l’any i, fins i tot, que se li concedeixin més freqüències per a l’estiu de 2022. “Estem a Tarragona amb la intenció ferma de quedar-nos”, ha afirmat la directora de la companyia a Espanya, Hélène Valenzuela, tot remarcant el gran impacte econòmic que generarà en una zona lligada al turisme, sector molt colpejat per la pandèmia. “Pretenem contribuir al creixement de Tarragona”, ha dit.
Valenzuela també ha fet balanç de l’aterratge de la companyia francesa a Catalunya des del passat 10 de maig, amb el trajecte entre les capitals catalana i espanyola, amb parada a Saragossa i, des d’aquest dijous, a Tarragona, en les quals “s’han superat amb escreix les nostres estimacions”, amb una ocupació mitjana que ronda el 80%. Les autoritats locals han coincidit en la importància de la intermodalitat i de facilitar la mobilitat a la zona a fi que l’estació d’alta velocitat quedi ben connectada amb el territori, a nivell d’accessos i freqüències. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, reitera que al transport metropolità li manquen competències i considera l’arribada d’Ouigo com “una finestra d’oportunitat” que cal aprofitar.