Ecologistes en Acció promou la renaturalització del tram urbà del riu Francolí

Ecologistes en Acció proposa renaturalitzar el tram urbà del riu Francolí a Tarragona per tal de millorar-ne la qualitat ambiental i brindar un nou espai natural a la ciutadania. L’entitat contempla plantar un bosc de ribera a banda i banda del riu en un tram d’un parell de quilòmetres i eliminar els trams empedrats de la llera per tal que l’aigua pugui fer el seu recorregut natural.

Pla obert d'un tram del riu Francolí al seu pas per la ciutat de Tarragona amb un pont i la zona de gespa al fons. Imatge del 19 de març del 2021. (Horitzontal)

El projecte tècnic s’enllestirà en tres mesos i aleshores l’entitat el presentarà a l’Ajuntament i a la resta d’administracions implicades amb la confiança que l’executin.

Els ecologistes també demanen estudiar la possibilitat de bombejar riu amunt l’aigua de la depuradora -que ara s’aboca al mar- per tal que el tram urbà del Francolí estigui viu tot l’any.

El coordinador del projecte és Santiago Martín Barajas, un reconegut activista d’Ecologistes en Acció que ha impulsat projectes de renaturalització com el del Manzanares a Madrid o el del Besòs al Barcelonès.

Segons l’enginyer, la conversió del Francolí suposaria un revulsiu ambiental i, per exemple, podria atreure mig centenar de noves espècies d’aus. A més, ha subratllat que aquestes actuacions tenen també un “enorme interès social” perquè la ciutadania deixa de donar l’esquena als rius.

En el cas de Tarragona, la intervenció al riu Francolí es planteja en un tram d’un parell de quilòmetres. “Hem crescut veient un riu canalitzat, com si fos un canal que segueix un recorregut lineal per tot un sistema empedrat amb una vegetació molt mínima”, ha assenyalat Víctor Àlvarez coordinador tècnic de Grup Ecologista de Tarragona i l’Ebre (GETE) – Ecologistes en Acció.

El principal propòsit és que el Francolí compti amb un bosc de ribera. Per això, el primer que contempla el projecte és retirar l’empedrat existent que canalitza el curs del riu i que dificulta el creixement dels arbres.

Al marge esquerre -el que toca al centre de la ciutat- es preveu plantar un bosc d’entre cinc i deu metres d’amplada. Per contra, al marge dret s’hi plantegen actuacions naturals de menys abast -petits boscos o arbusts- perquè hi passen oleoductes i gasoductes soterrats.

La redacció del projecte tècnic va començar dimecres i es preveu que s’enllesteixi en tres mesos. Aleshores l’entitat el remetrà a l’Ajuntament, a tots els grups municipals, a l’ACA, al Departament de Territori i a l’Autoritat Portuària per tal que l’impulsin. Ecologistes en Acció ha recordat que el projecte pot optar a la línia de renaturalització de ciutats prevista en els pressupostos generals de l’estat (PGE). La partida està dotada amb 60 MEUR.

A banda, els ecologistes demanen posar el focus en el cabal ambiental. Àlvarez ha constatat que en alguns períodes de l’estiu el Francolí baixa sec i això mata “els pocs peixos i anguiles que hi viuen”.

Els ecologistes creuen que, enlloc d’abocar-la al mar, l’aigua de la depuradora situada vora el port es podria bombejar riu amunt fins a l’altura del pont de l’AP-7 i garantir un Francolí viu durant tot l’any.

A l’espera dels pertinents estudis, l’actuació sembla assumible perquè hi ha molt poc desnivell, segons Martín.

PUBLICITAT