JARC situa el relleu generacional al camp com una prioritat del sector per als pròxims anys

JARC considera el relleu generacional al camp com una prioritat del sector per als pròxims anys. L’organització agrària presenta propostes en aquest sentit amb vista a les eleccions agràries que se celebraran telemàticament el 25 i 26 de març i a les quals concorre l’entitat. Així mateix, JARC es compromet a seguir treballant per defensar el model d’agricultura i ramaderia professional, que representi la gran diversitat de productors presents al país. L’entitat considera “essencial” el sector agrari i, per això, defensa la necessitat de posar en marxa mesures “perquè sigui sostenible tant econòmicament com des del punt de vista de la protecció del medi ambient”.

Terrenys on s'hi projectarien plaques solars, al terme del Pla de Santa Maria (Alt Camp). Imatge publicada el 2 de març del 2021. (Horitzontal)

Catalunya compta amb 20.609 persones que poden votar aquest 2021 a les eleccions agràries, un 20,83% de professionals agraris menys que el 2016, seguint amb la tendència a la baixa que arrossega el sector des del 1994, quan es van celebrar les primeres eleccions agràries. Des de l’aleshores, el país ha perdut 30.329 agricultors i ramaders, segons JARC.

En aquest context, JARC considera que garantir el relleu generacional al camp és una de les màximes prioritats del sector. L’entitat continuarà duent a terme accions per promocionar la incorporació dels menors de 40 anys a l’activitat agrària mitjançant l’organització de xerrades d’assessorament, trobades, cursos de formació en diferents àmbits del sector i accions promocionals, tal com porta fent des de fa anys.

Segons l’organització, el principal repte és garantir la viabilitat de l’agricultura i la ramaderia i, en aquest sentit, JARC reclama l’actuació de les Administracions i els agents implicats “per combatre els desequilibris i pèrdues de valor que es donen entre les diferents baules de la cadena alimentària i la pèrdua de valor dels preus que reben els productors”.

Per tal d’enfortir el model de producció agrària a Catalunya, JARC considera necessari refeorçar el suport als joves, a les petites i mitjanes empreses que formen el teixit productiu del territori català per fer-lo créixer, lluitar contra la despoblació de les zones rurals i garantir la producció d’aliments de qualitat i proximitat. És per això que l’entitat reclama que les Administracions promocionin el producte local, i “donin exemple des dels espais públics que gestionen”. També defensa que la producció i el consum de productes catalans contribueixin a la sostenibilitat i la cura de l’entorn natural.

La innovació és una altra qüestió clau per a JARC ja que té a veure amb la reducció de la contaminació i la competitivitat. En aquest sentit, l’entitat considera necessari donar suport a l’agricultura i la ramaderia de precisió, “que garanteixen l’estalvi energètic i de costos”. “Les empreses familiars requereixen ajudes perquè puguin realitzar les inversions necessàries per adaptar-se a les exigències del mercat i ser més competitives, alhora que contribueixen a la mitigació del canvi climàtic”, afegeixen des de l’organització.

Des de JARC sostenen que les sisenes eleccions agràries, que tindran lloc els dies 25 i 26 de març, representen “un gran repte”. Per primera vegada, el vot s’exercirà a través d’un sistema electrònic. Les oficines de l’organització agrària ofereixen un servei perquè els professionals agraris puguin sol·licitar el certificat digital, necessari per poder votar telemàticament a les eleccions agràries 2021.

PUBLICITAT