Del 15 al 29 de gener de 2021 es podrà visitar al Centre Cultural de Cambrils l’exposició “Quan parles fas màgia”. Es tracta d’una mostra que forma part de la nova campanya del Voluntariat per la llengua (VxL) que a través de la metàfora de la màgia destaca la capacitat del programa per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen.
Simultàniament, del 19 al 29 de gener, s’instal·larà també a la Biblioteca Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant.
L’exposició vol convidar tant voluntaris com aprenents a participar en aquesta experiència i a sumar-se a les més de 150.000 parelles lingüístiques a què va arribar el 2020 malgrat que la pandèmia va limitar les trobades presencials, la qual cosa demostra l’èxit d’aquest programa que va néixer fa 17 anys.
L’increment de nous inscrits, tant de voluntaris com d’aprenents, es deu en part a la nova campanya “Quan parles fas màgia” que la Direcció General de Política Lingüística va llançar a la tardor i que està protagonitzada per participants reals en el programa, amb una imatge gràfica renovada i una exposició que ja té més de 50 itineràncies previstes arreu de Catalunya.
De fet, a més de poder-ho visitar a Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant, Reus i Falset a les comarques del Baix Camp i el Priorat, les que formen el Centre de Normalització de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.
El VxL es manté malgrat les restriccions
Tot i les restriccions de mobilitat i contacte social provocades per la pandèmia, les parelles del VxL han mantingut el compromís de conversar en català amb mitjans telemàtics. Per això, les trobades de les parelles lingüístiques del VxL s’han traslladat a la modalitat virtual per continuar les sessions amb seguretat.
Al 2020, des de l’1 d’abril es van formar més de 2.500 parelles virtuals i si comptem les parelles que s’havien format des del gener passen de les 2.700. D’aquestes, el CNL de l’Àrea de Reus en va gestionar gairebé cinquanta l’any passat i serà la modalitat que continuarà impulsant mentre duri la situació sanitària actual.