Aquest dimarts a Carrer Major hem parlat amb Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona des d’on s’ha consensuat el seu Pla d’Empresa per als pròxims quatre anys amb Ports de l’Estat amb una previsió d’inversió de 330 milions d’euros, la meitat per actuacions públiques i l’altra meitat a la iniciativa privada.
Tot i tancar l’exercici 2019 amb 33,3 milions de tones i amb uns ingressos rècord de 57,65 milions d’euros, les millors dades de l’última dècada, Cruset ha reconegut que la situació actual també els hi està afectant pel que fa a reducció de tràfics entorn a un 20-24% menys i que “per molt que recuperem certa normalitat no es poden recuperar els mesos forts de tràfic portuari”.
Fent front a l’accident d’IQOXE i el covid-19
De fet l’accident d’IQOXE i el covid-19 “han posat a prova totes les nostres previsions d’aquest 2020” ha reconegut Cruset, assenyalant que els grans pilars del Port és el tràfic vinculat al sector petroquímic i el granel agroalimentari com els cereals per alimentar més de 100 milions d’animals de granja de Catalunya i Aragó, entre altres.
No obstant, Cruset aclareix i celebra que l’Autoritat Portuària “treballa com una empresa privada amb recursos propis i per tant no depenem de pressupostos d’administracions superiors ni exercim pressió sobre la ciutadania mitjançant impostos”, fet pel qual “es podrà mantenir les previsions per mantenir un port competitiu i preparat per les properes dècades”.
En aquest sentit el president del Port assenyala que volen acabar d’implantar la seva estratègia i diversificar la seva activitat en la vessant logística i de connexions amb altres punts i indrets del país i Europa com és el cas de la intermodalitat. Les principals inversions de futur seran la Zona d’Activitats Logístiques i el contradic dels Prats a la Pineda.
Terminal de creuers
El nou moll de Balears comptarà amb una superfície de 4 hectàrees i una línia d’atracada d’uns 700 metres. Està pensat perquè hi puguin atracar més creuers i més grans i també per millorar la recepció dels visitants. Tot plegat en un moment en què sembla que el turisme de proximitat guanya terreny com ha afirmat Cruset tot i que assenyala que “les nostres inversions es fan pensant en llarg recorregut i per tant quan es recuperi la normalitat”, això no obstant indica que el moll està dissenyant amb multipropòsit de manera que “si algun cop el sector creuers desapareix o agafa altra dinàmica es podria fer servir per acollir altres tràfics i necessitats”.
Detectar els episodis de males olors
Finalment s’ha referit als estudis per detectar els episodis de males olors indicant que “no hi ha evidències que provinguin del Port” i així ho volen demostrar però a la vegada el treball en comú amb l’estudi que farà l’Ajuntament “permetrà detectar l’origen i resoldre-ho”.